Arens de Lledó / Arenys de Lledó

El Municipi

Arenys de Lledó és una vila situada a la vall del riu Algars, el casc urbà està al costat d’aquest i en el nostre terme hi ha camps de conreu de vinyes, oliveres, ametllers i bosc mediterrani. Pertany a la Comarca del Matarranya i a la província de Terol, és un dels pobles més orientals de la mateixa, limitant amb Catalunya i a 207 quilòmetres de la ciutat de Terol.

 

A la part baixa de la població es conserva el “Portal de Baix”, portal de muralla i antic arc d’entrada a la vila. Cap a l’exterior està definit per un arc de mig punt i intramurs. S’hi veu un escut amb l’any 1.788.

 

De la plaça Major sorgeixen diversos carrers que permeten anar recorrent la població. S’hi conserven cases de considerable interès entre les quals destaca la “Casa de la Tía Soledad”, situada a “Calle del Medio”. A mesura que t’acostes a la part alta de la vila i amb una de les seves façanes a la plaça de l’Església hi ha les restes de l’antic Convent de Sant Francesc construït durant el segle XVI.

 

La categoria de vila li va ser atorgada al 1.785, abans va pertànyer a l’Ordre de Calatrava. Té una altitud de 381 metres i extensió de 34,3 quilòmetres quadrats.

 

Casa de la Vila

L’edifici de l’Ajuntament o Casa de la Vila, acabat al segle XVIII, destaca per la seva qualitat constructiva. Es tracta d’un edifici de maçoneria i pedra picada emblanquinada. Té dos arcs de mig punt i un altre encegat, perpendicular als anteriors, el que suggereix que originalment va poder tenir una petita llotja, la seva cornisa és de lloses de pedra.

 

Està situat a la Plaça Major, per accedir-hi cal entrar per l’antic portal de la muralla, el “Portal de Baix”, un arc de mig punt, en el qual hi ha un escut datat al 1.788 on es representen dos peixos, símbol de la vila evocant el riu Algars les aigües del qual banyen les ribes del poble, finalment passarem per “Calle Herreria” travessant un passadís o carrer – portal, el qual té per la part exterior un arc apuntat i per la interior un altre rebaixat, la seva coberta és adintelada i de fusta.

 

A la planta baixa hi ha un ampli rebedor, un magatzem i un despatx, a la primera planta es troba l’oficina municipal, la Sala de Plens, una sala d’espera per a visites i un lavabo. A la segona planta hi ha la Biblioteca Municipal amb gran diversitat de llibres per a tot tipus de públic, en ella està instal·lat el Telecentre d’Internet Rural amb ordinadors i Wi-Fi a disposició dels seus usuaris.

 

Església

L’Església parroquial dedicada a la Mare de Déu de l’Assumpció és una obra que, després de l’anàlisi d’algunes marques de picapedrer i pel seu estil, pot datar-se de finals de la primera meitat de segle XIV, entre 1.340 i 1.350. La seva gran qualitat va ser reconeguda a l’incoar-se com a Bé d’Interès Cultural el 8 de febrer de 1.984.

Ermita

L’Ermita de Sant Pol està a uns 6 quilòmetres de la població sobre un turó des d’on es veu un bell paisatge i on hi ha una àrea de pícnic.

 

La construcció que es conserva es data al segle XVIII, podent-se veure sobre un petit va una inscripció amb la data de 1.721.

 

L’accés a l’ermita es fa per mitjà d’un arc de mig punt definit per grans dovelles i flanquejat per dos gruixuts contraforts, sobre aquests es va construir un arc de mig punt. Un senzill campanar d’espadanya corona aquesta zona.

 

L’ermita està unida a la devoció cap a la Mare de Déu de l’Refugi, iniciada el 1.647, quan des Calaceit amb una imatge de la Mare de Déu va arribar Don Carlos Auruch, alferes italià, quedant-se com a ermità. La imatge es va quedar en el lloc i a través d’ella s’atribueixen favors i miracles.

Festes

Al nostre poble la nit de el 5 de gener vénen els Reis Mags a la Plaça Major, precedits dels seus patges, on reparteixen els seus regals a nens i grans amb la col·laboració de la Associació de Mares i Pares d’Alumnes.

 

El 17 de gener celebrem Sant Antoni amb la tradicional “oferta”, després de missa el rector i la junta passen pels carrers de la vila a recollir donatius, fruits de camp, dolços, vi, plats cuinats … A la tarda es subhasta el que es recull destinant la recaptació a la parròquia, paral·lelament la Associació Cultural El Galeró encén la foguera al poliesportiu per després, un cop entrada la nit, rostir llonganisses, xoriços i cansalada (la xoriçada) que reparteixen entre els assistents acompanyat de vi local, pa de pessic o coc ràpit i mistela.

 

El 5 de febrer celebrem Santa Àgueda, al matí les dones van a la Plaça Major on al so de jotes que es senten per megafonia se’ls ofereixen pastes i mistela. Seguidament pugen fins a l’Església a sentir missa en honor a la Santa, al sortir fan un aperitiu en grup i mengen juntes. A la tarda organitzen un ball convidant els homes al mateix i a berenar.

 

El primer dissabte de maig es celebra la romeria a l’ermita de Sant Hipòlit o com diem aquí Sant Pol, de bon matí acudim a l’Església, es canten les lletanies i pugem fins a la Creu Nova que està a uns cinc minuts a peu. Després amb vehícles ens anem a l’ermita. A l’arribar ens agrupem novament a l’era fent l’ultim tram caminant. Acte seguit esmorçem en quadrilles fins poc abans que comenci la missa en honor a Sant Pol, posteriorment el capellà beneeix els quatre punts cardinals del nostre terme i l’Ajuntament ofereix un “vi espanyol” a tots els assistents com a preàmbul al dinar, també per quadrilles, escampades pels voltants del lloc. Per acompanyar el dia als “menuts” hi ha atraccions a l’era. Tal com va caient la tarda tornem al poble.

 

Al mes de juliol celebrem Sant Cristòfol, després de missa es beneeixen els vehicles i a la nit fem sopar popular amb ball.

 

A l’agost del 12 al 15 celebrem les Festes Majors en honor a Sant Hipòlit o Sant Pol i Nostra Senyora de l’Assumpció, amb orquestres, activitats per a la gent gran i pels “menuts”, a més de disfresses, traques i “correfocs”, les tanquem amb un sopar popular.

 

Precedint, o un cop finalitzades, les Festes Majors l’Associació Cultural El Galeró organitza una Setmana Cultural.

 

L’11 d’octubre celebrem la Mare de Déu del Refugi, patrona de la vila.

Rutes d’interès

  • El Riu amb la zona de banys del “Galeró” i la “Palanca”.
  • L’Ermita de Sant Hipòlit o Sant Pol.
  • El Balcó de l’Algars, accedint a aquest a través d’una pista a un quilòmetre des del poble per la carretera de Calaceit, on es pot contemplar la vall de Riu, el poble i els Ports de Tortosa – Beseit.
  • La “Ruta de les Fonts”, un passeig circular pels barrancs de la “Font Soberana” i la Vall-de-Queretes, envoltats per vinyes, ametllers, oliveres i bosc mediterrani.
  • La “Ruta dels Túmuls Funeraris Íbers” accedint per la carretera A-1413 entre Queretes i Calaceit degudament senyalitzada i en part adaptada a minusvàlids. També podem arribar a través de la “Ruta de les Fonts” amb vehicle especialitzat un cop passada la “Font Soberana” i el “Mas d’en Gerra”.